Când vine vorba de călătorii încerc să-mi organizez lucrurile și să mă documentez puțin despre locație sau evenimente. Niciodată nu-mi iese. Oricum mă bazez pe spontan. Citesc mici detalii despre loc. Îmi fac o idee. Și aștept să treacă timpul cât mai repede să-mi iau odată bagajul meu cât se poate de mic cu haine și cât se poate de mare cu aparatura foto. De neglijat, clar! De data asta primesc cadou un bilet dus întors spre Valencia… din Craiova, cu Ryanair. Daa, Craiova, prima dată!! La prima vedere fain oraș, mai ales picturile de pe stradă!
După o aterizare impecabilă în Valencia, luăm M5-ul care ne duce exact la cazare. Aproape de centru! Mai exact într-un bloc din Plaza de Polo de Bernabe. Despre cazare ce să zic, am dormit printre cărți!!! Fain tare! Recomand cazări de pe Airbnb. Timpul a fost scurt, deci nu am avut timp de citit cărți, doar ghiduri despre Valencia!
Ahh.. da, înainte să ajung la cazare mi-a luat ochii o scenă cu un boschetar dormind, acolo la intrare într-o bancă, sub un afiș gen…Vorbeam de planuri… nici nu știam în ce parte să mergem. Am ales să mergem prima dată la Ciudad de las Artes y las Ciencias. Nu a fost greu să ajungem la destinaţie. O luăm drept înainte printre portocalii dintr-un parc care mie mi se pare ciudat. Adică un parc peste care sunt poduri. Pff…unde ai mai vazut aşa ceva. Adică să alergi sau să te plimbi cu bicicleta prin mijlocul Valenciei şi nici o maşină să aibă treabă cu tine. Tare nu?
Defapt până în a doua jumatate a secolului trecut, Valencia era străbătută de fluviul Turia. Pe atunci erau numai restaurante pe apă, vaporaşe de croazieră, poduri, fiecare cu propria sa identitate arhitectonică. În 1957, în urma unei furtuni, fluviul a produs inundaţii devastatoare: pentru cateva săptămâni, oraşul a fost efectiv scufundat sub ape, în unele locuri, adâncimea acestora ajungând şi la cinci metri! Zeci de oameni şi-au pierdut vieţile şi mai multe clădiri au fost distruse. Dupa ce apele s-au retras, s-a hotărât devierea completă a cursului fluviului. În prezent fluvial se varsă în Mediterană prin doua canale ce ocolesc oraşul.
Albia rămasă a fost exploatată, născându-se Jardi del Turia, un imens lanţ verde compus din gradini de flori, fântâni, grupuri statuare, parcuri cu palmieri şi plante exotice, centre sportive în aer liber, locuri de joaca Parque Gulliver, circuite pentru biciclişti si sali de concerte El Palau de la Musica Valenciana.
La începutul anilor ’90 Santiago Calatrava şi Félix Candela au pus la cale un proiect fabulos care urma să se realizeze. Ciutat de les Arts i les Ciències (Orasul Artelor si al Stiintelor), un complex futurist care îţi dă sentimentul că te afli într-un film SF. Îmi zice Cosmina că defapt aici s-a filmat o parte din Star Trek. Complexul este compus din Muzeul Ştiinţelor Principe Felipe, Cinematograful Imax şi planetariumul L’Hemisfèric, Parcul L’Oceanografic, Gradina L’Umbracle şi Opera Reina Sofia.
Pont de Montolivet
Palau de les Arts Reina Sofía (Opera Valencia)
Podul l’Assut de l’Or
L’Umbracle realizat de arhitectul Adrián Peláez Coronado
L’Oceanogràfic este una din atracțiile interesante. Este un acvariu oceanografic, cel mai mare din Europa cu 110.000m³ și 42 de milioane de litri de apă. Acoperișul este în formă de nufăr și este opera arhitectului valencian Adrián Peláez Coronado.
Nu am apucat prima zi să mergem la plajă, dar a doua zi nu am ratat ocazia așa că ne-am îndreptat spre centrul vechi. Să mâncăm celebra Paella. Se găsește peste tot. Se mai găsesc și specialități cu pește și fructe de mare. Am băut și o bere la pahar. Diferență mare dintre ultima halba băută în Germania. Oricum…dacă vrei să mănânci, bei și să te distrezi bine, din recomandări, mergeți în zona Russafa. Las fetele la cumpărături și alerg pe străzi puțin. Cam mulți boschetari. Printre care și unul îmbrăcat la costum. Avea o pancartă pe care scria ceva gen că a rămas fără bani… Trist.
Ma fascinat arhitectura. Am trecut de la o extremă (Ciutat de les Arts i les Ciències) la alta…centrul vechi. M-a prins și ploaia. O ploaie frumoasă parcă de vara. Era sfârșit de ianuarie și afară era foarte cald, în comparație cu gerul din România.
Las câteva imagini să vorbească…
Ah da…a fost fain să-l întâlnesc pe stradă și pe Jack Sparrow.Aș povesti mult mai multe, dar mai bine las să explorați și voi acest oraș minunat.
Așa a fost în orașul lui Calatrava. O lecție bună de arhitectură.
Enjoy the travel and have fun!

Leave a Reply