Aparatul cu Povesti Aparatul cu Povesti Aparatul cu Povesti Aparatul cu Povesti Aparatul cu Povesti

The Street Singers

Foto: Cristian Bisca

          Când vine vorba de fotografie de stradă te gândești la o diversitate de scene cu oameni și activitățile lor de pe străzi. Poți întâlni oameni muncind tot felul de chestii, turiști curioși, copii plini de energie, unii aleargă după porumbei sau se luptă cu apa din fântânile arteziene, îndrăgostiți ascunși prin parcuri sau mulți oameni ai străzii. Tot ceea ce îți atrage atenția și cu siguranță face o atmosferă plină de armonie este muzica de la cântăreții de stradă. Ce poate fi mai frumos pe stradă, oameni cântând. Totul e într-o armonie perfect sincronizată cu activitatea străzii, toți sunt dirijați de muzică.
Proiectul ”The Street Singers” este în continuă creștere, asta datorită oamenilor care cântă pe stradă. Proiectul a apărut din ideea de a-i face pe oameni să înțeleagă farmecul muzicienilor din stradă, de a afla povestea lor și ce anume îi motivează să cânte. Cu unii am vorbit, iar pe alții i-am ascultat doar. Am trăit momentul. I-am apreciat. La fel și voi, trecătorilor. Apreciați cântăreții. Ascultați. Lăsați-vă cuprinși de sunetul muzicii. Cineva zicea odată: ”Oare, poate muzica schimba lumea?”.
Fotografiile sunt realizate în câteva orașe din România (Sibiu, Brașov, Sighișoara) dar și Serbia (Belgrad) și se va întinde în toată țara și nu numai.sibiu-11 sibiu-6A venit din Japonia și spune că pentru el, muzica de stradă este un mod de viață. Călătorește în lume doar să cânte. De mult timp nu a mai fost acasă, iar în Sibiu vine în fiecare an. Îi place orașul și oamenii foarte mult. Cel mai frumos moment a fost atunci când un copil mic a început să danseze. ”A fost un sentiment grozav”.sibiu-13Despre Vlad știe toată lumea sau dacă nu puteți afla aici, într-un articol scris pe Capital Cultural.sighisoaraCând vine vorba de Sighișoara, îți vine în gând cetatea aia de pe deal, cu care vechi care mai de care mai colorate. Ornamente cu flori și obiecte vechi peste tot și un tunel de lemn lung și cu multe scări, unde auzi ecoul chitarelor, cele trei și un domn. Plăcut surprins câteodată de lumea care dansează în jurul său.sibiuUn bărbat îmbrăcat tradițional românesc a ieșit pe stradă cu taragotul și a stârnit curiozitatea multor oameni.sibiu-18Orga călătoare îi spun eu. Părinții sunt din România, el s-a născut în Germania, iar acum trăiește în Viena. A venit în România cu trenul, să cânte pe stradă că a auzit că lumea apreciază asta. Ii place foarte mult aici.sibiu-17Cântă pe stradă pentru că altceva nu are ce sa facă. Ii plac oamenii, în special femeile.sibiu-16Un grup de tineri cântă muzică de Crăciun, pentru că o parte din instrumente le-au fost furate sunt nevoiți să cânte în stradă.sibiu-15sibiu-14Copii frumoși pe străzile Sibiului.
sibiu-2L-am cunoscut cu câteva zile de ziua lui, de Moș Nicolae. Era fericit, zâmbea. Îi place să cânte mai mult decât să se joace. Cântă să-și susțină familia. Alături de fratele mai mic.sibiu-12Toată lumea a ascultat acordeonul și a privit un teatru de păpuși. Dar nu pe stradă. Ca turist nu e necesar numai să vizitezi locuri. E frumos să aduci ceva nou în orașul vizitat. Ei au adus arta.sibiu-10sibiu-9Am stat să ascult multă muzică de stradă, fiecare are alt gen. Sunt impresionat de fiecare. Îmi place. Stau și ascult. Muzica băieților mă face energic, la fel și pe ceilalți. Nu s-au oprit din cântat nicio clipă, au schimbat starea oamenilor. S-au îndrăgostit.sibiu-8Pe sub Turnul Sfatului.sibiu-7 sibiu-5Pe Josua l-am cunoscut într-o vară, era supărat că nu găsește unde să stea. A lăsat Bucureștiul pentru Sibiu și acum cântă la nai alături de prieteni. sibiu-3Un bătrân înțelept, credincios și blând, cântă de puțin timp, de 45 de ani, iar pentru el muzica este un mod de relaxare. La televizor sunt numai prostii, așa că a decis să își petreacă timpul în stradă, cântând pentru lume. Îi plac foarte mult oamenii, iar pentru copii are de fiecare dată câte o bomboană de dat. L-au cunoscut mulți oameni mari ai muzicii și l-au apreciat. ”Mandolina, ea mi-a salvat viața”.sibiu-1Printre afișele de la diferite evenimente culturale stă ascuns sunetul unei muzicuțe. Un om bătrân te încântă cu sunetul ascuțit al acesteia. Parcă și decorul și oamenii sunt de pe vremea muzicuței.serbia serbia-4serbia-3serbia-2De prin Belgrad.brasovPe străzile Brașovului găsești oameni talentați.brasov-9Noaptea târziu prin Brașov, o doamnă simpatică, zâmbăreață încântă petrecăreții ieșiți din cluburi cu altă muzică. Acordeonul.brasov-8Te face să zâmbești, comunică cu tine prin muzică. Împărtășește energie. Talentul îi curge prin vene. A fost profesor de engleză. Acum cântă în stradă. E fericit.brasov-7De prin Brașov.brasov-6Mamă și fiu.brasov-5O mică vioară timidă la colț de stradă. Noaptea târziu.brasov-4Fluierulbrasov-3Muzică pe ritmuri latino. brasov-2O altă noapte, dar una cu muzică electronică, un fel de improvizație.Foto: Cristian BiscaPe domnu cu vioara l-am întâlnit într-o seară târzie, friguroasă de decembrie, o zi de vineri! Prin Brașov. Cântă de când avea 8 ani. Îi place foarte mult să cânte pe stradă. Consideră că există o conexiune între muzică și oameni. Stând și cântând simte atmosfera, agitația sau liniștea din stradă. Comunică cu lumea. Prin muzică.
Va urma…

  • 2

Leave a Reply

Your email address will not be published.