Aparatul cu Povesti Aparatul cu Povesti Aparatul cu Povesti Aparatul cu Povesti Aparatul cu Povesti

Fuga după Lole

Cam așa a fost primul meu an în care fug după Lole la Agnita…
Încă de dimineața la 7, prin ceață deasă ”fugeam” cu mașina din Sibiu la Agnita să nu cumva să plece lolele la întâlnire fără mine. Eram contra cronometru, dar am ajuns în timp util să intru în casa primei lole. Am mâncat o gogoașă și o țuică…nu nu, țuică doar lolele au băut.
”FugaLolelor” este o tradiție de pe Valea Hârtibaciului, păstrată încă din Evul Mediu, întreruptă pe timpul comunismului, plecării sașilor din Transilvania, apoi reluată în 2007 în Agnita, județul Sibiu. Persoane între 8 și 62 de ani participă an de an la fuga lolelor, fiind mascați în costum alb, acoperit cu zdrențe negre, masca personalizată de fiecare membu al breslei, bici și clopot.
Încă de dimineață strazile sunt asaltate de lole zgomotoase, mergânt spre locul de întâlnire. Obiceiul se desfășoară sub forma unei parade conduse de șeful breslei cismarilor, cărând lăzi cu lucruri de valoare, nelăsând pe nimeni să se apropie.
După paradă, cele 9 bresle se despart și în sunete de bici și clopote ”fug” pe străzile Agnitei. Se opresc pe la câteva case, beau țuică, recită poezii și cântece pentru lole.
După ora șase breslele se despar și nimeni nu va mai avea voie să facă zgomote până la anul următor.
Eu am încercat să prind povestea lor încă de dimineață, pe când lolă cu lolă ieșea pe strada principală mergând spre locul de întâlnire. Mi-a plăcut atmosfera de dimineață când ici colo se auze zgomotul clopotelor atârnat de cureaua lolelor.
La întâlnirea tuturor lolelor a fost zgomot, exact ceea ce înseamnă tradiția asta. Sunete de biciuri, clopote și muzică de fanfară.
Parada a fost ca un carnaval. Eu m-am lăsat dus de sentimentele oamenilor, povestea din ochii lor. Apoi am fugit după ele pe strazile Agnitei, pe la casele lor. Am ascultat povești și cântece frumoase. Ș-am terminat povestea cu un apus cam așa…

 

  • 1

Leave a Reply

Your email address will not be published.