Aparatul cu Povesti Aparatul cu Povesti Aparatul cu Povesti Aparatul cu Povesti Aparatul cu Povesti

Croitorul

Proiect ”Meserii”

”Îmi place să fac ceea ce-mi place cel mai mult să fac, cam de prin clasa a 6-a, pe atunci când era moda aia cu pantalori evazați”.
Pentru că școala nu i-a plăcut aproape deloc, a trebuit să se își aleagă o meserie.  S-a străduit totuși să intre la o școală de textile… ”acolo se intra cu examen, dar pentru că nu erau mulți înscriși nici nu trebuia să învăț, că oricum intram”. A urmat apoi o școală profesională. ”Eram prima și singura generație pe care Ceaușescu vroia să ne facă pe toți deștepți, seral și profesională în același timp…plecam de acasă dimineața la 7 și ajungeam seara la 8, dimineața în fabrică și după masă pe dealului la cursuri”.
În clasa a 9-a a primit cadou de la mama sa o mașină de cusut, ”echivalentul ca acum ca cineva să-mi cumpere un ferrari”. La început a cusut orice, de la lenjerie de pat la haine de orice fel. De la prieteni până la neamuri. Vroia să învețe cât mai mult. ”Unde vedeam ceva, căscam ochi să văd cum se face… meseria se fură, puțini sunt care vor să te învețe… cel puțin eu așa am simțit”. A lucrat ca angajat până acum 3 ani. A început ca independent împreună cu nevasta sa, ei fiind colegi de clasă.
”Aici trebuie să ai răbdare și imaginație”.
Hainele vi le faceți singur?
”Da, mi le fac și singur unele, dar din cele cumpărate nu există una care să nu o fi modificat”.
Greutăți…?! Dacă îți place ceea ce faci nu sunt greutăți. ”Poate că atunci când vine cineva cu o haină foarte scumpă, te gândești de două ori dacă să o tai sau să i-o dai înapoi”.
Odată ce ai acumultat experiență destulă în croitorie, nu mai există nimic ce te face să te stresezi când vine vorba de haine. E frumos să vezi oameni din domenii diferite care vin cu haine și lasă totul pe mâna specialistului. Atunci e senzația cea mai plăcută.
”Țin minte că a venit cineva cu o pereche de blugi să-i modific, mi-a zis că ei costă 300 E, am râs gândindu-mă că eu mi-am făcut o rată la o mașină de spălat, echivalentul blugilor”.

  • 1

Leave a Reply

Your email address will not be published.