Aparatul cu Povesti Aparatul cu Povesti Aparatul cu Povesti Aparatul cu Povesti Aparatul cu Povesti

Arhitectul

Proiect meserii

Știi, întrebarea aia din liceu: de ce vrei să te faci arhitect și răspunsul e ”îmi place să desenez”. Cam așa începe povestea arhitectului, și nu numai.
”Pentru mine desenul nu a fost neapărat o pasiune, meseria de arhitect este mult mai mult decât desenul, ideea de a studia arhitectura a pornit mai mult de la plăcerea de a lucra cu oamenii…un arhitect bun îți poate schimba foarte mult stilul de viață, prin casa pe care ți-o oferă, iti poate oferi ceva ce nici nu știi că-ți place”.
Meseria asta ține foarte mult de a discuta cu oamenii, de a-i înțelege și de a-ti da seama ce fel de persoane sunt. Proiectul este demersul ulterior acestui pas. La fiecare proiect trebuie luat în considerare stilul de viață al beneficiarului, functionalitatea soluției, materialele folosite și modul lor de a se comporta în timp. E important ca arhitectul să urmărească întreg procesul, în special cel de pe șantier. Colaborarea cu restul participanților la proiect, ingineri constructori, topografi, electricieni, etc, aduce o satisfacție faină.
Despre calitățile unui arhitect se știe că una destul de importantă este creativitatea dar și dorința de a învăța tot timpul lucruri noi, pentru că tehnologia evoluează destul de repede.
”Trebuie să fii o persoană diplomată”. Ce e frumos în meseria asta e atunci când se ajunge cu proiectul în faza finală, când reușești sa treci prin toate etapele împreună cu un beneficiar mulțumit. Mai puțin plăcut e atunci când proiectele se întind pe perioade lungi sau nu se finalizează. ”Sau nu ești compatibil cu clientul”.
Pentru viitorii arhitecți un sfat bun e să se expună la experiențe variate.
Se leagă fotografia cu arhitectura? ”Se leagă pentru că în școală se învață compoziția și astfel înveți cum să privești lucrurile și tot ce te înconjoară, în special mediul urban…poți să faci fotografii bune sau să fii un critic bun”. ”Facultatea durează 6 ani, la fel ca medicina. Este o perioadă care îți permite să ajungi la o anumita maturitate și siguranță profesională, urmată de minimum doi ani de stagiu professional. Însă, dincolo de acest cadru formal, înveți continuu, prin intermediul fiecărui proiect.”

  • 0

Leave a Reply

Your email address will not be published.