Aparatul cu Povesti Aparatul cu Povesti Aparatul cu Povesti Aparatul cu Povesti Aparatul cu Povesti

#365street

În ultimii ani de fotografiat parcă eram nemulțumit de ceea ce fac, pur și simplu parcă nu mă mai regăseam în fotografia care o făceam. Am ajuns să cred că aparatul e de vină. Dar nu era…era pur și simplu lipsa unei activități fotografice, cu un anumit scop, un proiect. Începeam un proiect și nu-l terminam..
În 4 ianuarie 2017 mi-am zis: gata, mă apuc de #365streets. Fotografie de stradă alb-negru. Nu a fost prima dată când abordam subiectul străzii, deobicei când vreau să mă relaxez, să îmi ordonez gândurile sau când pur și simplu vreau să fac fotografie…ies în stradă. De multe ori mă las luat de farmecul străzii, de oameni și de activitățile lor. Îmi place să cred că o zi în strada se întâmplă o piesă de teatru unică. Iar a doua zi, altă piesă. Deobicei îmi place să analizez oamenii, să-l privesc, să-i ascult și apoi să fotografiez.
Proiectul în sine a avut ca scop definirea mea ca domeniu fotografic și stil. În mare parte am reușit să-mi definesc un stil. Dar în mare parte am ajuns să iubesc oamenii, să am răbdare să-i ascult și să comunic cu lumea prin fotografiile mele. Îmi place să surprind momente, să descriu viața socială a oamenilor așa cum este. Evenimentele care se produc în fiecare zi, cu bune și cu rele, cu greutăți sau ușurințe, cu evoluție sau regres, cu bicicleta sau fără, pe scaun cu rotile sau pe Segway, pe ploaie sau ninsoare, dimineața sau seara. Prin fotografie am învățat să mă exprim. Să povestesc. Să iubesc lumea asta.
În timp de un an, am avut diferite stări de spirit, am călătorit în mai multe orașe (Alba-iulia, Cluj, București, Brașov, Tulcea, Craiova, Valencia, Budapesta, Londra mai ales în Sibiu), am avut frustrări și dezamăgiri, bucurie și curiozitate, am fotografiat cu aparatul și cu telefonul, am fotografiat din mașină sau de pe bicicletă. Cam toate astea se găsesc în fotografiile mele. Aș putea să povestesc multe pentru fiecare din fotografii.
Proiectul s-a finalizat cu o expoziție proprie ”at home” cu un grup restrâns de oameni, unde se pare să am vorbit mai mult decât mă așteptam. Aș vorbi și aici, dar nu..mai bine vă las să priviți o foarte mică parte din fotografii. Expoziția cu siguranță mi-aș dori să o expun publicului larg, mai ales să povestesc cu ei. Dar oricum, nu uitați că toate imaginile astea le puteți vedea și voi pe stradă, cei care nu se ocupă de fotografie. Important este să avem cu toții răbdare să ascultăm strada și să nu mai fim doar simpli trecători.Fotografii din expoziție.

Iar la sfârșit, așa cum v-am promis cu banii donați (pentru asta vă mulțumesc tuturor, a însemnat foarte mult pentru mine) de voi în cadrul expoziției au ajuns azi, 6 ianuarie 2018 la nenea Nicolae. Un om cu o poveste tristă. Ambele picioare i-au fost amputate, familia l-a părăsit plângând ca un copil că nu va mai putea merge niciodată.
Iată că acum ”cu ajutorul lui Dumnezeu poate să meargă, mai greu, dar poate” zice domnul Nicolae. Azi în ziua asta de sâmbătă, o zi neașteptat de însorită, ziua de Bobotează, alergând eu pe străzi să-l caut. Am renunțat când am ajuns în piața mare unde s-a ținut slujba de Bobotează, am făcut câteva fotografii cu înghesuiala de la procuratul apei sfințite, apoi am încercat să ajut o mamă care nu putea să-și lase copilul singur. M-am înghesuit după o sticlă și apoi nu am mai găsit-o, după vreo 3 ture de piață. Abia că nu mai vroiam să plec până nu o ajutam. Îmi las aparatul, încetez să fac poze și dau să plec acasă. În spatele meu e domnul Nicolae. Nici nu am știut cum să mă bucur, aproape că-l luam în brațe. I-am dat sticla cu apă sfințită lui apoi am mers la pas mărunt printre lumea agitată și am povestit de problemele lui, de politică, de expoziția mea și despre biblie și credință.
La sfârșit mi-a mulțumit și i-am strâns mâna. ”Ne mai vedem să mai povestim domnule Nicolae” i-am zis.

”Dumnezeu să vă ajute la tot pasul” a zis.

Mai multe fotografii din proiect găsiți aici.

  • 0
1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.